Hoe hoog is de maximale hypotheek die ik kan krijgen?

  • Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden. Maar je twijfelt ineens. Kan ik mij dit huis wel veroorloven? Kan ik een hypothecair krediet krijgen, om dit pand aan te schaffen? Een vraag die menig aspirant huiseigenaar zichzelf stelt. En het is helemaal geen vreemde vraag, want de eisen omtrent het verkrijgen van een hypotheek blijven continu veranderen.

    Wil je graag weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Dan is het raadzaam een aantal feiten op een rij te zetten. Hoe hoog is je huidige inkomen? Wat betaal je aan vaste lasten per maand? Hoeveel eigen inbreng heb je tot je beschikking? En wat zijn je wensen aangaande de gewenste hypotheekvorm? Deze en andere vragen dien je jezelf te stellen, alvorens je over gaat tot een bod op je droomhuis. Wij helpen je vast een handje met wat cruciale informatie.

    Welke keuzes moet je maken?

    Naast de standaard vragen, zijn er ook vele andere factoren die meewegen. Wil je bijvoorbeeld een opknapwoning kopen? Dan zal je ook na moeten denken over de extra kosten in verband met de renovatie. Een zogeheten sleutel-op-de-deur woning is in dat geval gemakkelijker. Ook dien je je af te vragen wat voor soort hypotheek je wilt. Als je alleen rente betaalt dan ben je per maand weliswaar minder kwijt, maar je zult tegen het einde van de looptijd wel een manier moeten bedenken om alsnog alles af te lossen. Kortom: laat je liefst goed adviseren voordat je over gaat tot het afsluiten van een hypotheek en vergelijk de rentes van hypothecaire leningen.

    De rente en looptijd beïnvloeden de hoogte van je lening

    Naast alle details die van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek, zijn er een tweetal standaard zaken die erg belangrijk zijn bij het berekenen van je maximale hypotheek. De rentevoet zal in grote mate je maandlasten bepalen, het beste is dus altijd een hypotheek af te sluiten in tijden dat de rentevoet laag is. Daarnaast zal ook de looptijd bepalen hoeveel je kunt lenen. Hoe korter de looptijd, hoe minder rente je hoeft te betalen. Maar je maandlasten zullen logischerwijs wel hoger zijn dan.

    Hoeveel eigen middelen kun je inbrengen?

    De eigen inbreng van 20% is tegenwoordig verplicht, maar je kunt ook besluiten meer eigen middelen in te brengen indien je hier de beschikking over hebt. Dit heeft een zeer gunstige uitwerking op zowel de hoogte van je totale hypotheek als je maandlasten, omdat je een deel van de woning zelfstandig financiert. Wat de meest gunstige financiële constructie is laat je het beste door een expert op dit gebied bepalen.

    Bereken je maximale hypotheek op Immokrediet.be

    Bij Immokrediet.be kun je geheel zelfstandig een heldere berekening maken, die meteen in kaart brengt hoeveel je kunt lenen. Door je gegevens in te vullen wordt je maximale hypotheek online voor je berekend en kun je door middel van onze online hypotheeksimulatie zien, hoe hoog je maandlasten zullen zijn. Je kunt allerlei factoren zelf beïnvloeden zoals de hypotheekduur en de manier van aflossen, zodat je alle opties handig naast elkaar kunt leggen. Wil je meer informatie of liever persoonlijk advies?

    Neem vrijblijvend snel contact op met Immokrediet.be. Of bereken hieronder zelf je hypotheek.

Meer advies in financiering