Een huis online kopen? Hoe doe je dit precies?

  • Geschreven op 29 oktober
  • andere

  Een woning kopen wordt tegenwoordig steeds gemakkelijker. Wist je namelijk dat je nu ook een huis online kunt aanschaffen? Net zoals vrijwel alle andere zaken. Meer dan de helft van de mensen kopen spullen en diensten online; in 2018 hebben de Belgen gezamenlijk maar liefst 10,67 miljard euro uitgegeven aan online aankopen.

  En vanaf nu kan je dus ook een droomwoning via het web aankopen. Het platform biddit.be wordt al ruim een jaar door de Belgische federatie van notarissen gebruikt. Dit is een online platform dat veel weg heeft van een openbare verkoop, waar je op een huis of op bouwgrond kunt bieden.

  In dit artikel vertellen wij je vast iets meer over deze mogelijkheid.

  Hoe werkt het precies om een huis online te kopen?

  Wanneer iemand online een huis wil verkopen, kan deze persoon dit via een notaris doen. De notaris gaat dan aan de slag, onder andere door eerst alle benodigde attesten en informatie te vergaren inzake de woning. Dit betreft zaken zoals het EPC- attest, een bodemattest en dergelijke. Zodra deze documenten op orde zijn, zet de notaris het pand voor een periode van 8 dagen online te koop.

  Heb jij als potentiële koper interesse? Dan kan je gedurende deze 8 dagen op het pand bieden. Je zult je hiervoor moeten registreren, maar andere kopers kunnen niet jouw identiteit achterhalen. Alleen de verkopende notaris beschikt over jouw persoonsgegevens.

  Wanneer de biedingsperiode is afgelopen gaat de woning naar de hoogste bieder, indien deze persoon officieel akkoord gaat met de prijs en de notaris ook akkoord geeft.

  Vergeet zeker niet dat een bod altijd bindend is

  Het is niet de bedoeling dat mensen zomaar gaan bieden en vervolgens niet tot aankoop over gaan. Een huis kopen is een serieuze aangelegenheid, daarom geldt in dit geval dat je echt aan je verplichting wordt gehouden. De biedingen zijn daarom tot 10 dagen na het uitbrengen van het bod bindend, ook het tweede bod en alle navolgende biedingen.

  Bij deze vorm van verkoop wordt geen compromis opgesteld. De verkoop wordt erg vlug geregeld en binnen 6 weken nadat je het bod hebt geaccepteerd kun je al over de sleutels van je nieuwe woning beschikken. Ter vergelijking: bij een normale verkoop kan dit wel tot 4 maanden duren. Wil je op korte termijn een woning kopen? Dan is dit wellicht jouw kans!

  Wat zijn de voordelen van een woning online kopen?

  Deze methode is razendsnel en erg gemakkelijk. De biedingen worden direct geregistreerd, net zoals op vele andere bekende websites waar je op producten kunt bieden. Je kunt dus continu de biedingen volgen. De notaris houdt alles in de gaten, je bent er dus van verzekerd dat alles correct en legaal geschiedt.

  Blijf alleen altijd waakzaam aangaande je financiële situatie, want een huis kost natuurlijk wel wat meer dan een jurk of stoomreiniger.

  Heb je een woning gevonden die je wilt aankopen?

  Immokrediet.be helpt je graag met het in kaart brengen van je financiële situatie, zodat je zeker weet dat je geen bod uitbrengt dat je naderhand niet waar kunt maken. Bel ons gerust eens voor informatie, of maak gebruik van onze handige online simulatietool om duidelijkheid te krijgen over jouw mogelijkheden.

Meer advies in andere