Wat zijn de extra kosten bij de aanschaf van een huis?

  • Wanneer je besluit een woning te kopen, dan dien je er rekening mee te houden dat je veel meer kwijt zult zijn dan alleen de vraagprijs van het pand. Er zijn veel verschillende kosten verbonden aan de aanschaf van een huis, omdat er veel partijen bij betrokken zijn en er diverse documenten moeten worden opgesteld.

    In dit artikel vind je meer informatie over de extra kosten die je zult maken wanneer je een woning koopt.

    De kosten voor de aankoopakte

    Wanneer je een woning aankoopt, dan wordt er een zogeheten aankoopakte opgesteld. Je zult de notaris hiervoor een bedrag moeten betalen: dit zijn de aankoopkosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de prijs van het huis of de grond en verschillen ook bij een onderhandse of openbare verkoop.

    Sluit je ook een hypothecair krediet af? Dan betaal je ook aktekosten voor de lening. Je kunt er vanuit gaan dat de kosten voor beide akten samen zo’n 14% van de aankoopprijs bedragen.

    De kosten voor het ereloon van de notaris en de makelaar

    Het ereloon voor Belgische notarissen is in de wet vastgelegd. Dit betreft een bepaald percentage van de prijs van de woning, dit percentage is verdeeld in een aantal schijven. Hoe hoger de aanschafprijs, hoe lager de schijf.

    Mogelijk zal je ook de makelaar dienen te betalen die jouw woning voor je aankoopt, de prijzen van aankoopmakelaars lopen sterk uiteen. Het is daarom slim om vooraf wat verschillende offertes op te vragen.

    Kosten voor diverse akten die worden opgesteld

    Naast de aankoopakte en de akte voor het hypothecair krediet, worden er ook diverse andere akten opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan stedenbouwkundige documenten.

    Het bedrag voor dergelijke akten ligt meestal net onder de 1000 euro. Het ligt er natuurlijk ook aan, welke onderzoeken en akten noodzakelijk zijn.

    De kosten voor de registratierechten

    Koop je een woning, dan zal je ook registratierechten moeten betalen. In het Vlaamse gewest bedragen deze momenteel 6% voor de eerste woning en 10% voor alle navolgende woningen.

    In 2020 gaat het percentage voor de eerste woning ietwat omlaag, namelijk naar 5%. In zowel het Brusselse als het Waalse gewest betaal je 12,5% registratierechten, enkel in het Waalse gewest is sprake van een klein beschrijf van 6%.

    In Vlaanderen kun je de registratierechten ‘meenemen’

    In Vlaanderen is sprake van een aantrekkelijke situatie, wanneer je een woning verkoopt en een nieuwe woning koopt. Wanneer de oude woning je hoofdverblijfplaats was en de nieuwe woning dit zal worden, dan kan je de registratierechten die je voor de eerste woning hebt betaald ‘meenemen’.

    Dit is wel gemaximaliseerd tot een bedrag van 12.500 euro, maar de kosten voor de nieuwe registratierechten vervallen hierdoor vaak deels of zelfs helemaal.

    Immokrediet.be helpt je met jouw financiële plaatje

    Wil je snel een huis kopen? Of heb je al een woning op het oog? Kijk dan op onze website en maak gebruik van onze simulatietool om jouw mogelijkheden duidelijk en helder voor ogen te krijgen. Zo weet je zeker welke woningen voor jouw haalbaar zijn, inclusief de extra kosten die je bij de aanschaf van het pand zult maken.

Meer advies in financiering