5 vragen om aan je hypotheekadviseur te stellen

 • Heb je een geweldig huis gevonden en ben je op het punt beland dat je een hypotheek af moet sluiten?

  Dan is het tijd om een goede hypotheekadviseur te vinden, die voor jou uit het oerwoud van aanbieders de allerbeste optie zal vinden. Maar dat betekent niet dat je meteen klaar bent zodra je tegenover deze persoon zit. Je zal van tevoren alvast best wat onderzoek moeten doen, om er zeker van te zijn dat wat je vraagt, ook is wat je wil.

  In dit artikel hebben wij 5 vragen op een rijtje gezet die je in elk geval zeker aan je hypotheekadviseur kunt stellen. Deze vragen zijn namelijk bepalend voor het kunnen verkrijgen van het voor jou beste hypothecaire krediet.

  1. Welk bedrag mag ik lenen?

  Dit is misschien wel de meest belangrijke vraag, want je kan nu eenmaal maar een bepaald bedrag lenen en dit maximum is ook echt het maximumbedrag om te lenen. Om dit bedrag te bepalen kijkt de bank onder meer naar je totale inkomsten alsmede die van je eventuele partner, maar tegelijkertijd ook jullie vaste lasten en reeds bestaande schulden.
  Het doel hiervan is dat je op verantwoordelijke wijze een lening aan gaat, die je later wel kunt blijven afbetalen.

  2. Wat kies ik: een vaste of een variabele rentevoet?

  De rentevoet heeft immens veel invloed op zowel de hoogte als de totale lengte van je hypotheek. Het verdient aanbeveling om de hoogte van de rentevoet zelf al een beetje in de gaten te houden tijdens je zoektocht naar een woning, dit kan trouwens heel goed met onze rekenmodule op Immokrediet.be.

  In elk geval hangt de beslissing voor een vaste dan wel variabele rentevoet veelal af van de hoogte van de rentevoet. Hoe lager deze is, hoe slimmer het is om deze zo lang mogelijk vast te zetten.

  Is de rentevoet juist ietwat hoog? Kies dan voor een variabele rentevoet om in een later stadium misschien meer geluk te hebben. Vraag in elk geval aan de adviseur wat hij of zij aan raadt en waarom.

  3. Welke hypotheekvorm past bij jou?

  Er zijn vele soorten hypotheken beschikbaar, die allemaal elk bepaalde voor- en nadelen hebben. Wil je veel aflossen? Of aan het begin juist niet? En op welke manier wil je aflossen: direct in de hypotheek of middels een bijbehorende verzekering?

  Er zijn zeer veel mogelijkheden en ook combinaties van hypotheken, om een product te kiezen dat het beste bij jou past. Laat de hypotheekadviseur je zeker goed informeren.

  4. Is het basistarief altijd de laagste rentevoet?

  Elke hypotheekverstrekker heeft een bepaald basistarief voor elk hypothecair krediet. Dit wil echter niet zeggen, dat dit basistarief ook de laagste rente is die je kunt krijgen. Vraag je hypotheekadviseur naar de opties voor een lager tarief en of er ruimte is voor onderhandelingen.

  Meestal is dit namelijk wel zo, zeker als je bijvoorbeeld een goed solide contract hebt bij je werkgever en een aardig bedrag aan eigen inbreng. Ook kan het helpen, als je al klant bent bij een bank.

  5. Welke bank beantwoordt het beste aan mijn wensen en voorkeuren?

  Nadat je al deze vragen samen met je hypotheekadviseur hebt beantwoord, kun je vervolgens samen op zoek gaan naar de allerbeste aanbieder die aan al jouw wensen beantwoordt.
    
  Je kunt ook zelf alvast wat berekeningen uitvoeren op Immokrediet.be, zodat je een beter beeld hebt van je toekomstige vaste lasten en verantwoordelijkheden. Dan kun je daarna samen met je adviseur kijken, of hij of zij misschien niet nog een beter aanbod voor je kan vinden!

  Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met ons, wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer advies in andere