Hoeveel kan ik maximaal lenen?

 • Wanneer je een huis wilt kopen, dan is één van de eerste vragen die jezelf zult stellen hoeveel je kunt lenen. Je leencapaciteit bepaalt immers de prijscategorie waarbinnen je kunt zoeken naar geschikte woningen. Niets is natuurlijk zo vervelend, als het vinden van je droomhuis en het vervolgens niet kunnen betalen!

  Hoeveel je kunt lenen, is echter afhankelijk van meerdere factoren die je zeker in acht moet nemen. Als je dit niet doet, dan riskeer je mogelijke risico’s in de toekomst wanneer je bijvoorbeeld je hypotheek niet meer kan betalen. En dat kan tot vervelende gevolgen leiden die je liever voorkomt.

  Om je op weg te helpen, vind je hierbij een overzicht van de factoren die worden meegewogen bij het bepalen van het bedrag dat je maximaal kan lenen.

  3 factoren die je leencapaciteit bepalen

  Het bedrag dat je kunt lenen voor de aankoop van een huis wordt bepaald aan de hand van een 3-tal elementen.

  • Allereerst wordt gekeken naar je terugbetalingscapaciteit, omdat dit in essentie bepaalt wat je kunt uitgeven per maand.
  • Ook wordt gekeken naar de waarde van de woning en in hoeverre je tegen gunstige tarieven kunt lenen.
  • Als laatste tellen eventuele waarborgen ook mee.

  1. Jouw terugbetalingscapaciteit

  De terugbetalingscapaciteit is in feite hetgeen je per maand kunt uitgeven aan je hypotheek. Als vuistregel wordt vaak genoemd, dat het maandelijkse hypotheekbedrag niet meer mag zijn dan een derde van je totale maandelijkse inkomsten. Je totale maandelijkse inkomsten bestaan uit loon of inkomsten uit onderneming, alimentatie en eventuele opbrengsten uit verhuur van een pand. Daar dien je natuurlijk wel je maandelijkse vaste lasten weer van af te trekken, eventuele kredieten en uitgaven voor levensonderhoud per maand.
   

  De terugbetalingscapaciteit kan wel worden gerekt door bijvoorbeeld aan te kunnen tonen dat je in het verleden hebt gespaard, of wanneer je inkomsten hoger zullen worden. Daarnaast heeft de rentevoet en looptijd van je hypothecaire lening ook veel invloed op je terugbetalingscapaciteit. Is de rente laag en zet je de hypotheek voor de maximale termijn vast, dan kun je meer lenen omdat het maandbedrag lager zal uitvallen.

  Het berekenen van je terugbetalingscapaciteit is echter wel een factor die je het beste door een deskundige laat oppakken. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.

  2. De waarde van het huis dat je wilt kopen

  Een andere factor die meespeelt, is de waarde van het onroerend goed dat je wilt kopen. Het is namelijk zo, dat je in sommige gevallen slechts een deel van de waarde van de woning tegen een bepaald gunstig tarief kan ontlenen. Sommige hypotheekverstrekkers hanteren namelijk enkel gunstige tarieven voor een deel van de executiewaarde. Dit is de geschatte opbrengst van je woning, indien deze moet worden verkocht. Andere banken hanteren wél de verkoopwaarde van je woning.

  Het is daarom raadzaam jezelf goed te informeren omtrent de verschillende voorwaarden die hypotheekverstrekkers toepassen. Wordt voor een deel van de waarde van je huis een minder gunstig tarief toegepast? Dan zal je meer rente betalen en wordt de hoogte van de lening lager.

  3. Eventuele waarborgen die meespelen

  Sluit je een hypothecaire lening af, dan wordt er op het pand een hypotheek gevestigd. Maar soms bestaan er mogelijkheden om bepaalde waarborgen te verstrekken, zoals obligaties of aandelen. Dit kan een positieve invloed hebben op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen. Informeer ook hiernaar liefst bij een expert, omdat dergelijke zaken wel risico’s kunnen dragen.

  100% helderheid over hoeveel je maximaal kan lenen

  Immokrediet.be is dé specialist op het gebied van simulatie van leningen. Met onze geavanceerde berekeningsmodule kunnen wij precies voor je berekenen hoeveel je kunt lenen, wat je maandelijkse lasten zullen worden en welke lening voor jou het voordeligst en best passend zal zijn. Wil je graag persoonlijk advies? Contacteer ons dan zeker eens, wij beantwoorden al je vragen.

Meer advies in financiering