Wat is en bepaalt het kadastraal inkomen van een woning?

  • Ben je in het bezit van een woning en zou je wat meer willen weten over de fiscale gevolgen hiervan? Elk jaar krijgen eigenaars van een pand een belastingbrief voor de onroerende voorheffing in de bus. Deze onroerende voorheffing wordt berekend over het zogeheten kadastraal inkomen.

    Maar wat is dit kadastraal inkomen precies? Hoe is dit ontstaan? En waarom is het belangrijk voor de fiscus om kennis te hebben van het kadastraal inkomen van je woning? Al deze vragen worden in dit artikel beantwoord, zodat je bij je volgende aangifte beter weet hoe de vork precies in de steel zit.

    Wat is het kadastraal inkomen?

    Mensen hebben het wel eens over onroerende voorheffing in één zin met het kadastraal inkomen. Maar let op: deze twee termen duiden zeker niet hetzelfde aan! Het kadastraal inkomen wordt aan elk pand toegekend door de door de Algemene Administratie der Patrimoniumdocumentatie (AAPD). 

    Hoewel de term 'kadastraal inkomen' lijkt aan te geven dat het hier om een reëel inkomen gaat, is het kadastraal inkomen  fictief. Dit fictieve inkomen wordt in feite gezien als een soort gemiddeld netto inkomen vanuit huur, dat je onder normale omstandigheden voor je pand zou kunnen krijgen.

    Dit kadastraal inkomen dient vervolgens als grondslag voor het bepalen van de uiteindelijke onroerende voorheffing.

    Hoe is het kadastraal inkomen ontstaan?

    Het kadastraal inkomen is medio 1975 tot stand gekomen, voornamelijk om de waarde van huizen beter in kaart te kunnen brengen. Toentertijd was het plan dit elke 10 jaar opnieuw te indexeren, alleen bleek dit achteraf te veel werk te zijn. In 1992 heeft de overheid er daarom voor gekozen om de waarde zoals die in 1975 gold te indexeren. Tot op de dag van vandaag wordt de waarde van woningen dus bepaald aan de hand van de waarde in 1975.

    Waaruit bestaat het kadastraal inkomen precies?

    Het kadastraal inkomen is dus het gemiddeld netto huurinkomen op jaarbasis. Netto houdt in, dat de bruto huurwaarde (welke bestaat uit zowel de huurprijs als de huurvoordelen) wordt verminderd met vaste lasten. Voor reeds gebouwde onroerende goederen worden deze vaste lasten standaard op 40% geschat, voor ongebouwde panden op 10%. De inrichting van je huis alsmede de voorzieningen vormen een groot deel van de geschatte waarde.

    Wanneer het kadastraal inkomen niet op de gebruikelijke wijze kan worden geschat, dan wordt het bepaald door het pand te vergelijken met andere vergelijkbare panden.

    Nog vragen over het kadastraal inkomen?

    Om op de hoogte te zijn van de vaste lasten die je kwijt zult zijn voor je nieuwe woning, is het verstandig om ook het kadastraal inkomen te weten en zo de onroerende voorheffing. Bij deze en meer vragen over je woonlening of hypothecair krediet kan je terecht bij Immokrediet.be! Neem nu contact met ons op

Meer advies in fiscaliteit