Starter op de woningmarkt? Hoe je startershypotheek berekenen?

  • Ben je gestaag aan je carrière aan het werken? En ben je er klaar voor om een investering in je toekomst te doen? Dan is de aankoop van een woning nog altijd één van de beste manieren om je geld veilig te stellen. De woningmarkt fluctueert constant, maar je geld ‘in bakstenen stoppen’ is en blijft nog altijd een slimme zet. Je zorgt er niet alleen voor dat je tegen een gunstig tarief kunt wonen, maar bouwt tegelijkertijd aan je permanente vermogen.

    Maar er is natuurlijk één heel belangrijke vraag die je jezelf als starter op de woningmarkt moet stellen: hoeveel kan ik lenen? Zonder deze informatie kom je niet zo ver, aangezien je niet weet binnen welke prijscategorie je kunt zoeken. Je maximale startershypotheek bereken je door meerdere factoren in je berekening te betrekken, die van invloed zijn op de hoogte van je lening. In dit artikel leggen wij je precies uit, welke factoren dat zijn.

    Waar moet je rekening mee houden bij je berekening?

    De hoogte van een hypotheek is in principe best flexibel. De uiteindelijke hoogte wordt bepaald door jouw afloscapaciteit, welke wordt berekend aan de hand van je vaste lasten en maandelijkse inkomsten. Je moet daarvoor in kaart brengen wat je elke maand kwijt bent aan verzekeringen, auto- en vervoerskosten, kosten voor je mobiele telefoon en alle andere zaken die je maandelijks moet betalen.

    Vervolgens tel je al je structurele inkomsten bij elkaar op
    . Dus je salaris, uitkering of inkomsten als ondernemer. Maar ook andere uitkeringen zoals pensioen(afkoop) en alimentatie die je mogelijkerwijs ontvangt. Heb je een partner met wie je de woning wilt kopen? Dan dient hij of zij hetzelfde te doen.

    Vervolgens pak je je inkomsten en trek je daar je lasten vanaf. Voila: je weet hoeveel je maandelijks kunt besteden aan je hypotheek. Een handige vuistregel is overigens dat je nooit meer dan 1/3e van dit bedrag aan woonkosten uit zou moeten geven.

    Eigen inbreng: beschik je hierover?

    Een tweede factor die meeweegt bij het bepalen van je maximale startershypotheek, is de hoogte van je eigen inbreng. In principe geldt: hoe meer geld je zelf inbrengt, hoe hoger je hypotheek zal zijn maar je maandlasten tegelijkertijd lager. Niet zo heel gek ook, want meer eigen inbreng betekent automatisch een lagere lening natuurlijk. Denk hier dus goed over na. Allicht kan het gunstig zijn om bijvoorbeeld een bedrag van een familielid te lenen zonder rente, zodat je daarop kunt besparen.

    De looptijd van je krediet bepaalt ook de hoogte van je startershypotheek

    De looptijd kun je redelijk flexibel in zijn, met inbegrip van realistische maandlasten uiteraard. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Maar je zult dan ook meer rente betalen dus de uiteindelijke hoogte van je startershypotheek zal hoger uitvallen met een gemiddeld lange looptijd. Het ligt er een beetje aan of je nu voordelen wilt genieten met lage maandlasten, of liever later door sneller klaar te zijn met aflossen.

    De rentevoet van je hypotheek

    Een zeer belangrijk onderdeel: de rente. Deze bepaalt in grote mate zowel de totale hoogte van je hypotheek, als de maandelijkse lasten. Laat je goed adviseren, ook over de rentevaste periode. Is de huidige periode gunstig dan kun je een lange rentevaste periode overwegen. In minder gunstige tijden is juist een korte rentevaste periode slim.

    Immokrediet berekent voor jou de hoogte van je startershypotheek

    Wil je precies weten wat je wel en niet aan kunt? Neem dan gauw eens contact op met immokrediet. Wij weten als geen ander hoe wij de allerbeste hypotheek voor je kunnen vinden, die precies aansluit bij jouw wensen en behoeften. Zodat je met een fijn gevoel je toekomst in kunt gaan.

    Neem vrijblijvend snel contact op met Immokrediet.be. Of bereken hieronder zelf je hypotheek.

Meer advies in fiscaliteit