Hoe transformeer je een laag bod in een goed bod?

  • Wanneer je woning al een poosje te koop staat, dan is het soms verleidelijk om na verloop van tijd akkoord te gaan met een lager bod dan je aanvankelijk had gehoopt. Zeker als je inmiddels al een nieuw huis hebt gekocht en met dubbele maandlasten zit opgescheept. Maar wist je dat je een laag bod in zeer veel gevallen alsnog naar een hoger bod kunt opkrikken?

    Het enige dat je hoeft te doen is een solide strategie bedenken, om door middel van slimme onderhandelingen uiteindelijk op een goede prijs te komen. Het is en blijft uiteindelijk jouw woning en jij besluit waar je mee akkoord gaat. Met een goede verkoopmakelaar en onderstaande tips kom je in ieder geval vast een heel eind.

    Onderhandelen is het toverwoord

    Veel mensen denken dat een potentiële koper laag biedt om van een situatie te kunnen profiteren. Maar kopen en verkopen is eigenlijk vergelijkbaar met het afdingen op een marktplein. Niet iedereen is altijd op de hoogte van de werkelijke waarde van een huis of product, het is dus aan jou als verkoper om tot een goed compromis te komen.

    Wanneer je een bod binnenkrijgt moet je het eigenlijk zien als een spel over en weer. Na goed overleg doe je een tegenbod via je makelaar, en vaak zie je al dat dit kan worden geaccepteerd.

    Blijf altijd positief en vriendelijk

    Elke vorm van onderhandelen verloopt het beste, wanneer beide partijen positief tegenover elkaar staan. Dus ook tijdens de onderhandelingen over de vraagprijs van je woning is het verstandig, om op vriendelijke wijze naar de koper te reageren. Zelfs als je het bod belachelijk vindt en weinig respect kunt opbrengen hiervoor.

    Maar bedenk dat de koper ook gewoon een strategie hanteert en waarschijnlijk zelfs wel weet, dat je je huis voor dat eerste bod nooit van de hand zult doen. Een glimlach en positief gedrag helpt je een heel eind.

    Zorg voor een evenwichtig tegenbod

    Zodra je eenmaal een bod hebt gekregen, overleg dan eerst met je verkoopmakelaar over de strategie. Omdat een koper vaak veel te laag zal bieden, kun je reageren door een tegenbod te doen dat slechts enkele procenten onder de vraagprijs ligt. Zorgt er echter wel voor dat je tegenbod weer niet té ver boven het bod ligt, dan kan de koper zo weglopen.

    Een verkoopmakelaar is getraind in onderhandelingen en weet doorgaans als de beste hoe het proces verloopt. In de meeste gevallen wordt er een aantal keer heen en weer geboden, totdat beide partijen tevreden zijn met het resultaat. Een laag bod kan dus wel degelijk worden omgezet naar een goed bod, door structureel vriendelijk te blijven en vooral ook een beetje geduld te hebben en vertrouwen in het proces.

    Immokrediet.be kan je inzicht geven in het bedrag dat je wilt realiseren

    Door inzicht in je financiële situatie te verkrijgen, weet je van tevoren al wat in principe het laagste bod is waar je voor kunt gaan. Zo weet je zeker dat je niet in de problemen komt door een te laag bod te accepteren en houd je wat geld over om bijvoorbeeld je nieuwe woning mee in te richten.

    Neem eens een kijkje op onze site voor een duidelijke financiële simulatie je je vast wat handvatten geeft.

Meer advies in fiscaliteit