Welke verborgen kosten zijn er bij een hypothecaire lening?

  • Wanneer je een hypotheek afsluit, betaal je natuurlijk elke maand een bepaald bedrag aan rente. Dit is mede afhankelijk van de hoogte van je hypotheek, maar ook van de huidige rentevoet. Maar naast deze rente zijn er ook nog andere kosten waar je zeker rekening mee dient te houden.

    Dit zijn meestal kosten die te maken hebben met het hele praktische gedeelte van het afsluiten van je hypotheek, waarvan je allicht nog niet helemaal op de hoogte bent. Om je alvast een beetje voor te bereiden, volgt hierbij een lijst met de gebruikelijke verborgen kosten die je kunt verwachten bij een hypothecaire lening.

    Dossierkosten bij een hypothecaire lening

    Wanneer je een lening afsluit, betekent dit automatisch dat er administratieve handelingen moeten worden verricht. Om deze reden zal de hypotheekverstrekker dossierkosten doorberekenen.

    Voor 1 april 2017 mochten banken en kredietgevers deze kosten zelf bepalen, maar sinds deze datum is er een maximum bepaald van 500 euro. Bij de meeste banken zal je moeten rekenen op dit bedrag, maar enkele verstrekkers berekenen echter 350 euro.

    Schattingskosten bij een hypothecaire lening

    Bij een hypotheek is je nieuwe woning je onderpand. Wanneer je om één of andere reden je hypotheek niet kunt betalen, zal de bank je woning verkopen om het beleende bedrag weer terug te kunnen krijgen. Om te bepalen of je huis inderdaad genoeg waard is, zal een onafhankelijke firma de waarde van de woning schatten.

    De kosten voor deze schatting zijn ook voor jouw rekening. De hoogte van deze kosten worden bepaald op basis van schalen. Dit wil in gemakkelijke taal zeggen, dat je meer kosten kwijt zult zijn naarmate de waarde van je woning hoger is.

    Aktekosten bij een hypothecaire lening

    Bij het kopen van een woning worden er verschillende akten opgesteld, denk aan het compromis en de uiteindelijke notariële akte bij de overdracht. Deze notariële akte is tevens nodig voor het krijgen van je hypotheek.

    De kosten voor de akten bedragen 1% aan registratierechten, het ereloon en de kosten voor de hypotheekbewaarder en als laatste 0,3% voor de inschrijving in het hypotheekregister.

    Kosten voor de reserveringscommissie

    Wanneer je een casco woning aanschaft, of een woning die nog helemaal gebouwd moet worden, dan zal je niet direct over het geleende bedrag hoeven te beschikken. Je sluit dan een bepaald bedrag af voor een hypotheek maar een deel ervan ligt als het ware opzij.

    Omdat dit geld door de hypotheekverstrekker in bewaring wordt gehouden zonder dat er wat mee gedaan kan worden, wordt over dit bedrag een reserveringscommissie berekend. Ga je inderdaad renoveren of verbouwen? Informeer dan zeker naar dit bedrag om niet voor verrassingen te staan.

    Kosten voor de brandverzekering

    Eén van de voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek is een brandverzekering. Dit geeft de hypotheekvertrekker een zekere waarborg dat de waarde van het pand blijft behouden. Je zult deze verzekering dus altijd af moeten sluiten, maar je hebt wel enige invloed op de kosten door actief op zoek te gaan naar de voordeligste aanbieder.

    Notariskosten bij een hypothecaire lening

    Naast de kosten voor de akten, zal de notaris ook je hypothecaire krediet moeten toekennen en dat brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. Deze komen vanzelfsprekend ook voor jouw rekening.

    Kosten voor de schuldsaldoverzekering

    Een tweede verzekering die verplicht is betreft de schuldsaldoverzekering. Deze verzekering zal het openstaande bedrag uitkeren bij het overlijden van de kredietnemers. Ook dit betreft een extra waarborg voor de hypotheekverstrekker.

    Wil je helder inzicht in alle kosten voor het afsluiten van een hypotheek?

    Neem vrijblijvend snel contact op met Immokrediet.be. Wij kunnen je niet alleen op duidelijke wijze uitleggen waar je allemaal rekening mee moet houden, maar onze belangrijkste werkzaamheden bestaan uit het vinden van het meest voordelige en passende krediet voor jouw persoonlijke situatie.

    Samen zorgen we ervoor, dat je zeker weet wat je in de toekomst kwijt zult zijn aan je droomwoning.

Meer advies in financiering