Welke kosten dekt de brandverzekering? En welke niet?

 • Een brandverzekering is tegenwoordig verplicht bij de aanschaf van een woning. Deze verzekering is ook essentieel, omdat je jezelf indekt voor een breed scala aan kosten die door schade aan je woning ontstaan. En de oorzaken van deze schade zijn talrijk, moeilijk te voorzien en zonder brandverzekering immens duur. Hoewel de naam lijkt aan te geven dat alleen brand wordt gedekt, vallen uiteenlopende schadeposten onder een brandverzekering. Wanneer je een hypotheek afsluit, is het verstandig om te shoppen naar verschillende verzekeringen. De premies kunnen namelijk behoorlijk uiteen lopen, zo kun je op maandelijkse basis geld besparen. In dit artikel meer inhoudelijke informatie over de brandverzekering.

  Wat wordt door een brandverzekering gedekt?

  Er zijn bepaalde omstandigheden die altijd onder de dekking van elke brandverzekering vallen:

  • Schade door brand Schade door een ontploffing

  • Schade door een implosie

  • Schade door blikseminslag

  • Schade door een storm

  • Schade door hevige sneeuw of hagel, plus ijsschade

  • Schade door natuurrampen

  • Schade door de botsing met een dier, een voertuig of een luchtvaartuig

  • Schade door aanslagen of arbeidsconflicten

  De volgende zaken dekt een brandverzekering soms, hiervoor zal je de specifieke voorwaarden van een verzekering moeten nalopen:

  • Schade door de inwerking van elektriciteit en bliksem op apparaten en toestellen

  • Schade door een omgewaaide boom

  • Roet- of rookschade, bijvoorbeeld bij een brand

  • Schade aan glas na diefstal of een poging tot diefstal

  • Schade door een lekkende mazouttank, zoals stookolieschade

  Vocht- en waterschade: wordt dat gedekt?

  Waterschade en vochtschade kan in bepaalde situaties ook door de brandverzekering worden gedekt. Als je vochtschade door een lekkage hebt, of door water dat via je dak naar binnen treedt, dat kan de gevolgschade voor vergoeding in aanmerking komen. Ook schade door een defecte vaatwasser en wasmachine valt onder deze dekking. Let wel: alleen de gevolgschade wordt vergoed. Het oplossen van de oorzaak zelf dien je dus wel zelf te betalen.

  Wat als je buren ook schade hebben?

  Is er iets gebeurd waardoor anderen in je omgeving er ook last van hebben? En is dit in of om jouw woning ontstaan, zoals de eerder genoemde lekkende wasmachine of een brand? Dan dekt de verzekering in veel gevallen ook deze kosten. In andere gevallen zal je deze kosten kunnen voldoen middels je burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Het beste is dan beide partijen te contacteren en vragen wat het beste is.

  Extra opties bij je brandverzekering

  In principe dekt een brandverzekering al behoorlijk veel schadeposten. Wil je echter totale zekerheid? Dan kun je nog opteren voor extra mogelijkheden zoals een diefstalverzekering, een inboedelverzekering, een tuinverzekering en/of een verzekering indirecte verliezen.

  Bij Immokrediet.be kun je vast terecht voor een heldere berekening van de kosten die je in de toekomst zult maken in verband met je hypotheek.Zo kun je voor jezelf precies berekenen wat je aan kunt op basis van je inkomen, je uitgaven en de waarde van een potentiële woning. Daarna kun je meteen shoppen voor verschillende brandverzekeringen en voor jezelf bekijken, hoe hoog de maandelijkse kosten per aanbieder zijn. Ook kun je direct zien of het nut heeft extra verzekeringen af te sluiten. Twijfel je? Bel ons dan gewoon of neem dan snel contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Meer advies in financiering