Wat is de verzekering Gewaarborgd Wonen?

 • Wil je een huis kopen? Maar maak je je soms zorgen over de financiële gevolgen van het afsluiten van een hypotheek? Dan ben je zeker niet de enige. Een hypothecair krediet is geen kleine lening en indien je niet in staat bent je maandelijkse betalingen te verrichten, dan kan er een hoop gebeuren. In het ergste geval zal de bank je huis moeten verkopen, om de lening weer terugbetaald te krijgen.

  Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kunt ondernemen, om meer zekerheid in de toekomst te hebben. Zo bestaat er in het Vlaamse gewest de verzekering Gewaarborgd Wonen. Wat is dit precies? Een geheel gratis verzekering, die voor jou (een deel van) de kosten van je hypotheek dekt indien je door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid tijdelijk geen inkomsten hebt.

  De verzekering Gewaarborgd Wonen: hoe werkt dit?

  Wanneer je een hypothecaire lening afsluit voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning, dan kun je in aanmerking komen voor deze verzekering. Dit initiatief komt voort uit de Vlaamse overheid, om mensen een steuntje in de rug te bieden wanneer zij tijdelijk de kosten voor hun hypothecaire krediet niet meer op kunnen brengen.

  De kosten voor de verzekering worden door de Vlaamse overheid gedragen, de verzekering Gewaarborgd Wonen is dus echt helemaal gratis!

  Wat je daarvoor terugkrijgt zijn de volgende zaken:

  • Een verzekering met een maximale looptijd van tien jaar
  • Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, kun je maximaal drie jaar lang een tegemoetkoming krijgen
  • Raak je inkomsten kwijt door onvrijwillige werkloosheid, dan bedraagt de maximale termijn anderhalf jaar
  • De maximale maandelijkse tegemoetkoming bedraagt 600 euro
  • Na het afsluiten van de verzekering geldt een wachttijd van drie maanden

  Aan welke voorwaarden dien je te voldoen?

  Om de verzekering Gewaarborgd wonen af te kunnen sluiten, dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Deze zijn echter veel minder streng dan je bij een gratis verzekering zou verwachten.
  Allereerst geldt er een minimum leenbedrag van 50.000 euro indien je de hypotheek afsluit voor het bouwen of kopen van een huis. Wil je renoveren en leen je daarvoor geld? Dan geldt een minimum van 25.000 euro. Let wel: leningen die bedoeld zijn als overbrugging of herfinanciering komen niet in aanmerking.

  De woning dient voorts in het Vlaamse gewest te zijn gelegen, omdat deze verzekering helaas alleen binnen die regio af te sluiten is. De maximale waarde van het pand waar het om gaat mag niet meer dan 320.000 bedragen, in enkele streken bedraagt het maximum 368.000. Je mag tevens voor dezelfde woning niet eerder een verzekering Gewaarborgd Wonen hebben afgesloten.

  Ook zijn er enkele eisen omtrent je werksituatie.
  Je dient in elk geval volledig arbeidsgeschikt te zijn op het moment van aanvragen, de afgelopen 12 maanden ononderbroken hebben gewerkt en een beroepsactiviteit uit te oefenen.
  Heb je een vast contract? Dan dien je je proeftijd reeds te hebben doorlopen.
  Heb je een tijdelijk contract? Dan dien je minimaal een jaar bij dezelfde werkgever werkzaam te zijn.
  Ook indien je ondernemer bent, dien je minimaal een jaar zelfstandig te zijn.

  Kan ik de verzekering Gewaarborgd Wonen afsluiten?

  Wil je weten of deze verzekering voor jou een optie is? Bel ons even op via 0496/82.50.88 of contacteer Immokrediet.be. Ons ervaren team kan je exact uitleggen welke stappen je dient te ondernemen om de verzekering af te sluiten. Verder kunnen wij je op financieel gebied op velerlei manieren helpen, zo ook bij het vinden van de best passende hypotheek voor je huidige of toekomstige droomwoning.
  Zodat je met een safe gevoel in je mooie huis kunt wonen. Contacteer ons vrijblijvend en kom te weten, hoeveel jij straks kunt besparen op je maandelijkse hypotheeklasten.

Meer advies in financiering