Kan je meubels meefinancieren met je hypotheek?

 • Vrijwel iedere koper van een woning sluit een hypothecair krediet af, omdat de waarde van een woning doorgaans een gemiddeld spaarpotje ruimschoots overstijgt. Tegenwoordig zijn er vele extra opties bij een hypotheek beschikbaar, zoals de manier waarop je aflost en hoeveel, hoe lang je terugbetaalt en ook wat je precies kunt financieren.Velen vragen zich af, welke kosten je precies wel en niet met een hypotheek kunt dekken. Natuurlijk betaal je de woning zelf ermee en kosten die je maakt bij het afsluiten van de hypotheek. Maar hoe zit het met renovaties, verbouwingen en de inrichting? In dit artikel meer informatie specifiek over de mogelijkheden voor het meefinancieren van meubels in je hypotheek.

  Welke kosten kan je meefinancieren met je hypotheek?

  Sluit je een hypotheek af, dan kun je dus meer lenen voor extra kosten die je maakt. Je kunt bijvoorbeeld de dossierkosten, notariskosten, taxatiekosten, advieskosten en het ereloon mee laten nemen zodat je daar niet zelf voor op hoeft te draaien. Naast deze eenmalige kosten voor anderen, kun je ook bepaalde verbouw- en renovatiewerken in je hypotheek meenemen. Een voorwaarde is wel, dat deze werken echt ten gunste zijn van de woning en bij verkoop met de woning over gaan.

  Hoe zit het dan met kosten voor meubels?

  Wanneer je meubels aan gaat schaffen, dan kom je er achter dat dit voor een hele woning nog een groot bedrag is! Zeker als je starter bent en nog helemaal niet over een inboedel beschikt. In principe kun je met standaard meubilair niet terecht bij je hypotheekverstrekker, simpelweg omdat deze zaken bij je inboedel horen en niet je woning. En daar zit net het verschil.

  Er is een mogelijkheid om de meubels wél mee te financieren: namelijk als de meubels een essentieel onderdeel van de woning zullen vormen. Dit is natuurlijk het geval bij badkamers en keukens, deze verkoop je doorgaans met het huis. Indien je meubels precies op maat laat maken voor je woning en deze zodoende een coherent geheel zullen vormen met de woning, kun je in gevallen deze meubels meefinancieren met je hypotheek. Ook zal je over dit lening deel belastingvoordeel genieten, omdat het immers onderdeel is van je hypothecaire krediet

  Is het slim om meubels mee te financieren?

  Om deze vraag te beantwoorden, zal je een afweging moeten maken met betrekking tot enerzijds het bedrag dat je wilt investeren, anderzijds het bedrag dat je bij (gedwongen) verkoop terug zal krijgen. Wil je bijvoorbeeld een investering doen van € 30.000 om op maat gemaakte meubels te ontwerpen en maken? Maar levert verkoop slechts en meerwaarde van € 15.000? Dan zal je verlies maken op je investering en heeft het niet veel nut te lenen. Is de situatie daarentegen andersom en zal de waarde van je woning meer stijgen dan je investering waard is? Dan kan het meefinancieren van je meubels met je hypotheek een slimme zet blijken.

  Bereken van tevoren goed je financiële voor- of nadeel

  Bij Immokrediet.be kun je een simulatie uitvoeren, die je in grote mate inzicht verschaft in je toekomstige situatie. Zo kun je je inkomsten en uitgaven invullen alsmede de gewenste hypotheekbedragen, bijvoorbeeld met en zonder investering voor meubels. Dan kun je daarna precies zien, wat voor jou de slimste keuze zal zijn en kan je hypotheekrentes vergelijken. Kom je er niet uit of wil je graag persoonlijk advies? Dan kun je ons altijd bellen of neem dan snel contact met ons op, wij vertellen je graag meer.

Meer advies in financiering