Hoe kun je zonder spaargeld een woning kopen?

  • Je hoort ineens dat er niet valt te ontkomen aan een eigen inbreng van 20%, wanneer je een huis wilt kopen. Dat kan even schrikken zijn, zeker als je starter bent! Niet iedereen beschikt over extra financiële middelen, spaarpotjes zijn zelfs bijna iets van het verleden geworden. Gelukkig betekent dat niet, dat je daardoor je kans op een eigen huis misloopt. In dit artikel geven wij je enkele tips om zonder spaargeld alsnog een woning te kopen.

    Is het mogelijk? Een woning zonder eigen inbreng?

    Jazeker! Maar je aanvraag en uiteindelijke kansen op een woonlening staan of vallen met je dossier. Dit dossier dient namelijk om jouw kredietwaardigheid te beoordelen, iets dat banken natuurlijk doen om zichzelf veilig te stellen. Want stel dat je je hypotheeklasten niet meer kunt betalen na een tijdje? Dan heeft de bank een probleem en dit proberen zij te voorkomen, met maatregelen zoals de eigen inbreng.

    Het doel van de eigen inbreng uitgelegd

    Tegenwoordig heeft de Nationale Bank van België het advies uitgegeven, om geen woonleningen meer te verstrekken boven 80% van de woningwaarde. Je zult dus in principe die resterende 20% geheel zelf moeten kunnen betalen. Dit is een maatregel die is ontstaan na de hypotheekcrisis grofweg een decennium geleden.

    Vooral in de Verenigde Staten werden toen om de haverklap hypotheken uitgedeeld, aan mensen die relatief lage inkomsten hadden of onzekere dienstverbanden. Toen de rentevoet enkele jaren later omhoog ging, konden veel mensen hun hypotheek niet meer betalen. Het gevolg? Een ingestorte huizenmarkt en een uitzonderlijk hoog getal aan executoriale verkopen. Met een eigen inbreng leen je al 20% minder, waardoor een eventuele rentestijging ook minder heftig uit zal pakken.

    Je kunt meer dan 80% lenen maar vaak wel met een hogere rentevoet

    Nu is het zo dat er diverse banken zijn die wel meer lenen dan 80%, soms zelfs het gehele bedrag. Je moet er dan echter wel vanuit gaan, dat de rentevoet iets hoger zal liggen. Op deze manier verzekert de bank zichzelf van continuïteit. Indien het huis dat je wilt kopen niet duur is, kan dit alsnog voordeliger blijken dan het huren van een woning. Je dient dan wel goede argumenten te overleggen, waarom de bank juist jou een hypotheek moet verstrekken.

    Zorg dat je een duidelijk en correct persoonlijk dossier maakt

    De factor die van het grootste belang is, is natuurlijk je inkomstenbron. Het gaat er niet alleen om hoeveel je verdient, maar ook in welke setting. Vanzelfsprekend zal iemand met een vast contract meer zekerheid bieden, dan een pas gestarte freelancer. Heb je daarentegen een fantastisch idee en een goed businessplan? Dan kun je ook vertrouwen wekken bij de bank.

    Naast je inkomsten zijn er nog meer zaken die in je voordeel kunnen uitpakken. Als je met een partner een woning wilt kopen, dan kun je twee inkomens meerekenen. Ook kun je kijken, of je misschien bij de overheid een sociale lening kunt krijgen. Deze leningen vereisen geen eigen inbreng, het punt is wel dat zowel je inkomsten als de waarde van je dromwoning een maximum kennen.

    Immokrediet.be biedt een handige tool om je toekomstige lasten te berekenen

    Als je vast aan je dossier wilt werken, gebruik dan zeker onze website om je toekomstige woonlasten te simuleren. Zo kun je in je dossier vermelden of dit voor jou haalbaar is. In principe dienen je hypotheeklasten nooit meer dan 1/3e van je inkomsten te bedragen. Is dit zo? Dan heb je alvast een streepje voor. Bij vragen kun je ons natuurlijk altijd even bellen, wij staan je graag te woord met hulp en advies.

Meer advies in financiering