Hoe kan je een huis kopen zonder eigen inbreng neer te leggen?

 • Stel je wilt een huis kopen, misschien heb je onlangs zelfs je droomwoning gevonden en sta je te springen om daar in te gaan wonen. En dan kom je er achter, dat je tegenwoordig over een eigen inbreng dient te beschikken. Dat was voorheen wel anders, toen kon je nog een huis kopen en 100% van het bedrag lenen hiervoor.

  Nu is het gemiddelde bedrag dat je bij de meeste banken kunt lenen nog slechts 80% van de aankoopwaarde. In principe zal je dus de resterende 20% zelf moeten overleggen. Het is niet zo gek dat vooral veel starters hiervan schrikken, want het kan om erg hoge bedragen gaan. Heb je dit bedrag niet direct op je rekening staan? Dan volgen hierbij enkele tips om alsnog een hypotheek te kunnen verkrijgen.

  Kijk goed rond naar alle aanbieders

  Het eerste dat je het beste kan doen, is shoppen bij alle mogelijke hypotheekverstrekkers. Iedere bank heeft namelijk aparte en unieke voorwaarden en er zijn nog steeds banken, die tegen bepaalde voorwaarden nog het hele bedrag zullen verstrekken. Soms kunnen andere factoren in je voordeel spelen, zoals een vast contract en een goed salaris. Zeker als je met een partner bent die ook een vaste baan heeft.

  100% lenen betekent vaak een hogere rentevoet

  Vind je eenmaal een bank die een hypotheek aanbiedt voor het gehele bedrag van de aanschaf van je droomhuis? Dan kan dit in gevallen wel betekenen, dat je een ietwat hogere rente zult betalen. Banken willen nu eenmaal ook een bepaalde zekerheid hebben en met minder eigen inbreng wordt dit opgevangen door middel van hogere interesten.

  Bij een kleinere eigen inbreng, tussen 80% en 90%, dien je al snel zo’n 0,03% meer te betalen bij een nieuwbouwwoning en 0,06% bij een bestaand pand. Je zult bij het geheel ontbreken van een eigen inbreng dus mogelijkerwijs enkele procenten meer betalen, dan anderen die wel over eigen middelen beschikken. Dit kan voor sommigen betekenen, dat een hypotheek op die manier te duur wordt. Wat doe je dan?

  Vraag hulp van familie en vrienden

  Misschien heb je deze optie nog niet overwogen, maar het kan zeker de moeite lonen om bij bekenden langs te gaan en te vragen om hulp. Veel mensen vinden dit moeilijk, geld lenen bij een bekende is immers een beetje anders dan geld lenen van een bank. Maar bedenk ook, dat je bij bekenden over het algemeen geen interesten zult betalen. Over het algemeen genomen is dit de meest veilige en goedkope optie, om alsnog een woning te kunnen kopen.

  Wacht nog een paar jaartjes en spaar het geld alsnog bij elkaar

  Wil je liever niet bij je ouders of vrienden aankloppen, dan kun je ook nog even wat geduld uitoefenen en een poosje geld opzij zetten. Er zijn een hele hoop leuke huurwoningen beschikbaar, om die paar jaartjes in uit te zitten. Dan weet je in ieder geval zeker dat je op een later tijdstip alsnog een mooie eigen woning kunt betrekken, tegen de meest gunstige voorwaarden die beschikbaar zijn.

  Je kunt ook opteren voor een sociale lening

  In specifieke gevallen kun je ook nog bij de overheid te rade gaan. Er zijn namelijk zogeheten sociale leningen beschikbaar voor de aankoop van een woning. Hierbij gelden wel bepaalde maximumbedragen en voorwaarden, zowel aangaande je inkomsten als de aanschafprijs van de woning. Hypotheek Lenen kan je goed bijstaan in het gehele proces, samen met jou buiten we alle mogelijkheden uit en maken we deze goed inzichtelijk. Zodat jij een weloverwogen en verstandig besluit kunt maken. Bel ons vandaag nog en plan direct een afspraak in.

Meer advies in financiering