Ben je single? Tips om de bank te overtuigen jou een hypotheek te verstrekken

 • Als alleenstaande kan het natuurlijk zo zijn, dat je een huis wilt kopen. Velen zijn je allang voorgegaan dus waarom zou het jou niet lukken? Maar het is niet zo gek dat je een klein beetje bezorgd bent. Single zijn betekent slechts één salaris en niet twee, zoals bij een partnerschap. Dus draag je de gehele verantwoordelijkheid voor de lening van je huis in je eentje. Maar hoe kan je dan alsnog een hypotheek krijgen als single?

  Een hypotheek krijgen als starter en single?

  Veel singles kopen dan ook pas een huis wanneer ze een goede vaste job hebben en hun carrière al ruim van start is gegaan. Daarentegen bestaan er steeds meer young professionals en succesvolle entrepreneurs, die in feite ook gewoon in staat zijn om zelf een huis te kopen. In dit artikel vind je vast wat tips die je op weg helpen naar de aanschaf van jouw droomwoning als single.

  Is het slim om als alleenstaande een woning te kopen?

  Kopen wordt over het algemeen als een slim plan gezien. De aanschaf van een woning is nog steeds één van de meest veilige en lucratieve investeringen die je in een mensenleven kan doen. In plaats van honderden euro’s per maand in een huurwoning te steken, gebruik je dat geld veel beter voor een huis dat vrijwel altijd in waarde zal stijgen.

  Een huis kopen als single: de voordelen

  Het voordeel van kopen als alleenstaande is dat je in de meeste gevallen minder ruimte nodig hebt, afhankelijk of je kinderen hebt, natuurlijk. Een één- of tweekamer appartement volstaat vaak al en deze zijn natuurlijk vele malen goedkoper, dan een volledige eengezinswoning. Wil je een tijdje op reis? Dan kun je je woning ook nog eens verhuren, zodat je lasten worden opgevangen.

  Waarom is het lastig om als alleenstaande een huis te kopen?

  Het is tegenwoordig echter niet zo heel gemakkelijk meer om eigenaar te worden van een pand. Zo speelt nu de eigen inbreng mee van ongeveer 20%, welke veel gemakkelijker bij elkaar te krijgen is als je met twee mensen bent. Ook zullen banken scherper kijken naar een single persoon, omdat je (zoals we al eerder aankaartten) in je eentje alle risico’s opvangt.

  Bereken je maandlasten online

  Hierdoor zal je allicht bepaalde kortingen niet toegekend krijgen, die je als koppel wel verkrijgt. Iets dat je kunt overwegen is een lening voor de maximale periode aangaan, zodat je maandlasten in elk geval zo laag mogelijk blijven. Bij Immokrediet.be kun je middels onze simulatietool vast berekenen, hoeveel je dan per maand zult betalen.

  Met welke argumenten dien je over de brug te komen?

  Wanneer je uiteindelijk besluit een woning te kopen, dan zal je in ieder geval met zeer goede argumenten aan moeten komen om de bank te overtuigen van jouw positie. In ieder geval helpt het zeker mee als je solide en vaste inkomsten hebt, zoals een vaste job met onbepaald contract of een eigen zaak die al jaren goed loopt.

  Daarnaast loont het absoluut de moeite om te zorgen voor spaargelden. Met eigen inbreng sta je vele malen sterker en de bank zal je meer serieus nemen. Zorg ook dat al je papierwerk op orde is en je precies weet wat je aan kunt. Hoe meer je zelf weet, hoe beter dit over zal komen. Bij Immokrediet.be bereken je jouw mogelijkheden helder en duidelijk, zodat je deze voor kunt leggen aan de bank wanneer je eenmaal een hypotheek gaat aanvragen. Heb je vragen? Stel ze dan natuurlijk gerust aan ons.

Meer advies in financiering