Nieuwbouwwoning kopen of renoveren? De voor- en nadelen op een rij

  • Wanneer je een huis wilt kopen, dan kun je grofweg kiezen uit twee categorieën: reeds bestaande huizen en nieuwbouwwoningen. Veel mensen kiezen voor huizen die al bewoond zijn geweest, omdat men veelal denkt dat dit de gemakkelijkste optie is. Maar dit hoeft niet zo te zijn! Nieuwbouw biedt aardig wat voordelen tegenover bestaande bouw.

    Zo heb je over het algemeen bij nieuwbouw een stuk minder onderhoudskosten dan oudere huizen.
    Daarnaast hoef je je de 10 à 20 jaar niet echt zorgen te maken over onvoorziene uitgaven wegens problemen in huis.

    Een ander zeer groot voordeel is de energiezuinigheid van nieuwbouwwoningen, aangezien deze conform de nieuwste methoden worden gebouwd. Afijn; lees dit artikel eens door en beslis voor jezelf, welke vorm van onroerend goed het beste bij jou past!

    Voordeel 1: een goede investering

    Investeren in onroerend goed zal hoogstwaarschijnlijk nooit een slechte keuze worden. Een huis is gewoon een ‘steengoede’ investering. Maar dit geldt voor nieuwbouw nog een beetje extra, omdat de gemiddelde herverkoopwaarde hoger is dan bij een bestaande woning of appartement.

    Daarnaast zal je ook met minder onderhoudskosten te maken krijgen en weinig tot geen onvoorziene kosten de eerste 15 tot 20 jaar. Al met al een investering met weinig risico’s, die zichzelf veelal gauw terugverdient.

    Voordeel 2: alles is naar wens zelf samen te stellen

    Een nieuwbouwwoning is echt helemaal gloednieuw! Dat betekent dat er nog nooit eerder iemand in heeft gewoond en je helemaal naar eigen smaak je huis kunt afwerken en inrichten.

    Je kunt vaak zelfs in samenwerking met de hoofdaannemer al bepaalde keuzes kenbaar maken, zoals betreffende de keuken of badkamer. Ook kun je daarna helemaal zelf aan de gang met de inrichting en afwerking. Je hebt simpelweg veel meer keuzevrijheid dan bij een bestaand huis.

    Voordeel 3: nieuwbouwwoningen zijn zeer energiezuinig

    Een zeer hot item tegenwoordig is het energielabel. Hoe beter je huis wordt gelabeld, hoe minder kosten je op maandelijkse basis kwijt bent aan energierekeningen.

    Het grote voordeel van een nieuwbouwwoning is het feit, dat je niet zelf aan de gang hoeft met extra isolatiemaatregelen: alles is al zo energiezuinig mogelijk gebouwd. De energierekening van een nieuwbouwwoning is dan ook slechts de helft tot een kwart van de rekening van een bestaande woning en dit merk je echt heel snel terug in je portemonnee.

    Nadeel 1: minder karakter dan oude(re) huizen

    Veel mensen houden van de sfeer en uitstraling van een oud huis: je kunt echt voelen dat er in gewoond is. Bovendien hebben veel historische panden een prachtige uitstraling door bijvoorbeeld ornamenten plafonds, glas-in-lood ramen en mooie details zoals oude bakstenen muren en houtkachels.

    Nieuwbouwwoningen zijn helemaal nieuw en kunnen hierdoor een beetje sfeer missen, voor degenen die hiervan houden. Al kun je natuurlijk ook zelf met behulp van het juiste interieur sfeer in je woning realiseren.

    Nadeel 2: casco woningen zijn niet zo geschikt voor beginnende doe-het-zelvers

    Nieuwbouw kan kant en klaar worden gekocht, de zogeheten sleutel-op-de-deur woningen. Maar veel nieuwbouwpanden worden nog redelijk onafgewerkt verkocht. Voor velen is dit een mooie kans om de afwerking te personaliseren, het is echter wel handig als je hiervoor een beetje een bedreven klusser bent. Is dit niet zo, dan zal je een hoop extra kosten maken voor een aannemer.

    Wil je weten hoeveel geld je eventueel beschikbaar zou hebben voor het afwerken en naar wens personaliseren van een nieuwbouwwoning?. Bij Immokrediet.be kun je een handige simulatie uitvoeren (zie hieronder), die jou in één oogopslag laat zien hoeveel je kunt lenen en welke lening het beste is voor jou.

    Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met ons, wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer advies in andere