Hoeveel geld heb ik nodig om een vastgoedportfolio te beginnen?

  • Wanneer je op lucratieve wijze iets met je geld wilt doen, dan denk je vaak als eerste aan sparen of misschien beleggen in aandelen. Beide methoden kunnen immers ook met een beperkt budget worden gerealiseerd, want niet iedereen beschikt over een bankrekening met honderdduizenden euro’s.

    Vaak is dit ook de reden dat beleggen in vastgoed eigenlijk direct al van de hand wordt gewezen. Terwijl dit wel degelijk mogelijk is met een relatief sober budget! Je kunt namelijk ook een hypothecair krediet afsluiten voor huizen waar je niet zelf in zult gaan wonen.
    In dit artikel vertellen wij je meer over de voordelen van beleggen in vastgoed, hoeveel geld je ongeveer nodig hebt om een vastgoedportfolio te beginnen en hoe een hypotheek je daarbij kan helpen.

    Waarom is een vastgoedportfolio een goed idee?

    Eén of meerdere extra woningen om te verhuren zijn een fantastische manier om op passieve wijze inkomsten te vergaren. Maar je zult natuurlijk wel het pand eerst moeten kopen.

    Dit lijkt voor velen een hoge drempel, maar het voordeel van de aanschaf van een extra woning is dat je je inleg bij verhuur weer terugverdient. Sterker nog; bij een goede huurprijs kun je aardig wat winst maken. Iets dat met sparen nagenoeg onmogelijk is en met aandelen veel meer risicovol.

    Dus je kunt met een goede vastgoedinvestering maandelijks een aardig centje bijverdienen. Hoe dit werkt, leggen we nu precies aan je uit.

    Het hefboomeffect nader uitgelegd

    Investeringen moeten zichzelf natuurlijk op zijn minst terugverdienen, anders is het niet rendabel ergens geld in te stoppen. Wanneer je geld leent voor een aankoop, dan dienen de toekomstige inkomsten hoger te zijn dan het geld dat je er in hebt gestoken.

    Is dat zo, dan spreekt men over het zogeheten hefboomeffect. Het aangaan van een lening kan in dat geval een positieve uitwerking hebben, indien de lening zichzelf terugverdient.

    Stel je koopt een huis voor 250.000 euro en legt het geld geheel zelf in. Wanneer je het huis vervolgens verhuurt voor 1000 euro per maand, dan heb je 12.000 euro op jaarbasis. Dat komt neer op een jaarlijks rendement van 4,8%.

    Maar je moet dan wel in één klap 250.000 euro overleggen en dat is voor veel mensen niet bijster realistisch.

    Maar stel nou dat je bijvoorbeeld 200.000 euro leent met een hypotheekrente van 2% en 50.000 zelf inlegt. Dan ben je op jaarbasis 4.000 euro kwijt aan rente, maar tegelijkertijd verkrijg je alsnog die 12.000 euro aan huurinkomsten.


    Dan heb je alsnog een opbrengst van 8.000 euro per jaar, met een investering van enkel 50.000 euro.

    De hypotheek betaalt zichzelf letterlijk terug. Zo heb je met het aangaan van een lening een redelijk grote opbrengst met een relatief kleine eigen inbreng, waardoor je je spaargeld in alternatieve zaken kunt investeren. Allicht het opknappen van de woning, zodat je 1.200 kunt vragen in plaats van 1.000.

    Hoeveel geld heb je dan nodig voor een vastgoedportfolio?

    Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van je wensen en dromen. Heb je het geluk wat geld achter de hand te hebben, dan kun je middels deze constructie één of meerdere panden aanschaffen en zo letterlijk slapend geld verdienen.

    Je dient in elk geval rekening te houden met een verplichte eigen inbreng die gemiddeld rond de 20% ligt.

    Stel je hebt 100.000 euro om te investeren, dan kun je theoretisch een tweetal panden van 250.000 aanschaffen en op jaarbasis 16.000 euro aan rendement binnenhalen.


    Daar kun je allicht al je eigen hypotheek of huur mee bekostigen, waardoor je zelf gratis woont.

    Wil je meer informatie over je financiële mogelijkheden op dit gebied?
    Kijk dan eens op Immokrediet.be en maak gebruik van onze handige simulatietool. Dan weet je direct wat jouw potentie is!

Meer advies in andere