Hoe je huis verkopen? Onderhands of via een makelaar?

  • Geschreven op 1 december
  • andere

  Je huis verkopen kan tegenwoordig op verschillende manieren, afhankelijk van jouw specifieke wensen. Sommige mensen gaan voor de hoogst mogelijke opbrengst en zijn bereid hier vooral tijd in te investeren. Anderen hebben juist meer baat bij een snelle verkoop, bijvoorbeeld wanneer je al een nieuw huis hebt gekocht en hoge dubbele lasten wilt voorkomen.

  In de regel nemen vrijwel de meeste mensen een verkoopmakelaar onder de arm, omdat dit hen veel werkzaamheden uit handen neemt. Een verkoopmakelaar doet niets anders dan woningen verkopen, je kunt er dus automatisch van uit gaan dat je woning in goede handen is. Maar hier hangt wel een extra prijskaartje aan! Vandaar dat steeds meer mensen er voor kiezen zelf informatie op te zoeken en hun woning onderhands te verkopen. Is dit slim? In dit artikel leggen we de voor- en nadelen van beide opties aan je voor.

  Onderhandse verkoop van je woning

  Onderhandse verkoop betekent niets anders, dan het verkopen van je woning zonder enige tussenkomst van anderen. Er is dus geen externe firma bij betrokken die de verkoop voor je regelt. Onderhandse verkoop kan in eerste instantie goedkoop lijken, maar het is dan wel zaak dat je je vooraf zeer goed informeert over alle formaliteiten aangaande de verkoop van een huis.

  Voordelen van onderhandse verkoop van een woning

  • Het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen commissie aan een verkoopmakelaar hoeft te betalen en dit kan je erg veel geld schelen.
  • Je kunt zelf je tijd indelen en bijvoorbeeld bezichtigingen plannen, zonder dat je op vreemde momenten ineens je huis moet verlaten.
  • Ook heb je meer vrijheid tijdens de onderhandelingen over de prijs.

  Nadelen van onderhandse verkoop van een woning

  • Je kunt allicht de waarde van je huis niet goed schatten en daardoor een te hoge of juist een te lage prijs hanteren.
  • Een verkoopmakelaar is bekend met vele handige verkooptrucjes waar jij als leek veel minder goed van op de hoogte bent, waardoor je zonder de expertise van een verkoopmakelaar kansen mis kan lopen.
  • Zelf je huis promoten en bezichtigingen doen kan lastig blijken vanwege de emotionele binding die je met je huis hebt.
  • Het kan ook zijn dat je zelf minder goed bent in onderhandelingen dan een makelaar, maar dit is niet altijd het geval.

  Verkoop via een vastgoedmakelaar

  Je kunt ook je huis verkopen door een verkoopmakelaar in te schakelen, veruit de meeste mensen kiezen deze optie. Het kost initieel wat meer, maar vaak krijg je de investering terug in de vorm van een snellere en betere verkoop van je huis. Het beste is meerdere makelaars te vergelijken alvorens je er één kiest, omdat de prijzen en verkoopcijfers onderling erg uiteen kunnen lopen.

  Voordelen van verkoop van een woning via een vastgoedmakelaar

  • Een vastgoedmakelaar kent de markt, de buurt en vergelijkbare woningen, hierdoor zal hij of zij een goede en realistische prijs voor je huis kunnen schatten.
  • Naast de beschikking over kennis van de markt, zijn de meeste makelaars bijzonder sterke onderhandelaars. Je kunt er vanuit gaan dat de verkoopmakelaar de hoogst haalbare prijs voor je probeert te krijgen.
  • Een vastgoedmakelaar zet je woning professioneel en fraai in de markt, waardoor de kans op meer bezichtigingen groter is.

  Nadelen van verkoop van een woning via een vastgoedmakelaar

  • Je bent toch echt gemiddeld 3 tot 5% van de uiteindelijke verkoopprijs kwijt aan de makelaar, dit is een investering die je zult moeten willen doen.
  • Je hebt zelf geen direct contact met potentiële kopers, dus je zult veel vertrouwen in een makelaar moeten leggen.

  Wil je weten welke financiële opties je hebt?

  Wanneer je op het punt staat een huis te verkopen, is het meestal zo dat je tegelijkertijd ook een huis wilt kopen (of dat reeds hebt gedaan). Dit kan voor financieel ingewikkelde situaties zorgen, want met twee huizen heb je tweemaal zoveel lasten. Om te kijken wat voor jou de beste oplossing is, bijvoorbeeld een overbruggingskrediet, kun je bij Immokrediet.be vast een simulatie uitvoeren om te achterhalen wat je financiële mogelijkheden zijn. Zo weet je ook meteen welke manier van verkopen voor jou efficiënt én haalbaar is!

  Neem vrijblijvend snel contact op met Immokrediet.be. Of bereken hieronder zelf je hypotheek.

Meer advies in andere