De grootste fouten bij de zoektocht naar een woning

    • Geschreven op 9 september
    • andere

    Wanneer je op zoek gaat naar je droomhuis, dan zijn er best een aantal zaken waar je goed op moet letten. Anders riskeer je dat je een kat in de zak aankoopt, of misschien wel je droomhuis maar in een buurt waar je helemaal niets mee blijkt te hebben.

    En zo zijn er nog wel meer valkuilen om voorzichtig mee om te gaan. Om je vast op weg te helpen, hebben wij de grootste fouten die bij de aankoop van een woning worden gemaakt voor je op een rijtje gezet. Dan kun je goed voorbereid je zoektocht aanvangen!

    Je financiële (on)mogelijkheden niet kennen

    Eén van de meest opvallende fouten betreft het niet op de hoogte zijn van je werkelijke budget. Veel mensen worden een beetje meegesleurd door de romantiek van het aankoopproces, waardoor ze naar huizen gaan kijken die eigenlijk veel te duur zijn.

    Je zet jezelf dan in de val want je kunt nadien ofwel de woning niet kopen, of je gaat een veel te hoge hypotheek aan. En dan word je in een later stadium met onnodige betalingsproblemen geconfronteerd. Ga dus altijd als eerste naar een bank of doe een simulatie online bij een financieel expert zoals Immokrediet.be, om te weten hoeveel je kunt lenen.

    Bekijk altijd goed de advertentie!

    Als je ergernissen tijdens de bezichtigingen wilt voorkomen, bekijk je aandachtig de advertentie en lees je alle informatie die voorhanden is. Soms kijken mensen slechts naar één foto, of lezen een paar regels van de introtekst. Waarna ze vervolgens teleurgesteld zijn, als de woning niet aan hun verwachtingspatroon voldoet. Terwijl alles dat je nodig hebt echt wel in de advertentie te vinden was.

    Is de advertentie niet volledig genoeg? Contacteer dan altijd even het immokantoor of de eigenaar van de woning voor meer inlichtingen. Zo ben je in ieder geval zeker of je de woning al dan niet wil gaan bekijken.

    Doe altijd een inspectie en buurtonderzoek

    Wanneer je de woning eenmaal hebt bezichtigd en geïnteresseerd bent, dan is het verstandig om een paar uurtjes door de buurt te struinen. Zo kom je er achter wat er allemaal in de buurt gelegen is, welke voorzieningen er zijn en of je buren leuk zijn.

    Vind je de buurt net zo leuk als het pand? Doe dan meteen daarna een bouwkundige inspectie, die verborgen gebreken aan het licht kan stellen in de woning. Zodat je niet later met onaangename verrassingen wordt geconfronteerd. Bedenk dat die ook extra kosten opleveren, inclusief eventuele renovaties. Neem die dus altijd mee in je budget!

    Laat anderen je niet teveel beïnvloeden

    Soms hebben vrienden en familie er nog wel eens een handje van, om je een bepaalde richting in te sturen. Zeker bij jonge starters of koppels komt dit vaak voor. Bedenk dan, dat jij degene bent die in het huis zal gaan wonen en niet je familie!

    Advies is natuurlijk altijd welkom, maar de keuze ligt uiteindelijk geheel bij jou. Je mag dus zeker je eigen dromen hebben, geef dit gewoon aan wanneer je voelt dat anderen te ver gaan.

    Vermijd impulsieve beslissingen en slechte biedingen

    Als laatste kunnen we nog melden, dat het zeer verstandig is meerdere nachtjes te slapen voordat je gaat bieden. Zo voorkom je dat je in je enthousiasme een te hoog bod doet, dat achteraf lager had gekund.

    Ook een te laag bod is niet verstandig, want hiermee kun je de koper beledigen waardoor hij of zij allicht in het geheel van de koop afziet.

    Het beste laat je je begeleiden door een aankoopmakelaar, zodat ook de onderhandelingen soepel verlopen. Bij Immokrediet.be kan je vast terecht voor een heldere en correcte berekening van je financiële situatie, zodat je weet welke woningen binnen jouw mogelijkheden liggen!

Meer advies in andere